Výrobky

Vedle vypěstovaných plodin nabízíme již první bio výrobky. V roce 2010 jsme se zaměřili na pečení kváskového chleba. Nabízíme bio žitný kváskový chléb, žitný kvásek (chlazený) .

Kamenný mlýn je zatím plně vytížen mletím žita na kvásek a chleba, ale chystáme se rozšířit kapacitu abychom mohli nabídnout i mouku v požadované jemnosti, například ze špaldy.


Pár poznámek o kvásku

Kvásek, tedy směs jemné mleté žitné mouky a vody, je oživen - uvádí se 80 - 120 druhy mikroorganizmů. Ty žijí na povrchu zrníček žita, odkud se dostávají do mouky. Charakter kvásku je odvislý od toho, jak moc je žitná mouka celozrnná - tedy jaký podíl obalových vrstev zrna je rozemlet. Další zásadní veličinou, která určuje vývoj kvásku, je teplota. Ale jako citlivý "živý tvor" je navíc ovlivňován vlhkostí vzduchu, jeho tlakem. Významné jsou především rychlé změny a kolísání těchto veličin a dále vzájemná poloha země a měsíce. A tak kvásek někdy "pracuje" pomaleji a jindy rychleji. Dobu kynutí chleba to ovlivňuje až o 15 minut. Sledovat to můžeme pouze odhadem, zkušeností. Žádný "kváskoměr" neexistuje. Při nejlepší vůli se nám tak stane, že těsto na chleba překyne, po vložení do pece začne již "padat" a chleba má potom "brousek". Pokud se Vám to stane, moc se omlouváme.
Náš kvásek letos slaví 3.narozeniny a my jsme rádi, že Vám chléb z něj také chutná.


V roce 2011 vznikla série ovocných džemů. Z našich sadů sklízíme maliny, muchovník, jeřabiny, aronii a rebarboru. Ostatní ovoce (jablka a pomeranče) kupujeme. Džemů nyní nabízíme 9 druhů. Aroniový, Adélčin (rebarbora s pomerančem), Barunčin (maliny s rebarborou), Bertíkův (muchovník s rebarborou), Honzíkův (aronie s jablkem), Pepínův (aronie, muchovník a jablka), Péťův (aronie, jablka a pomeranč), Rebarborový a Vendulčin (rebarbora, jablka a muchovník) Bio džem.

Z pohanky vyrábíme čistě pohankové piškoty (takže přirozeně bezlepkové).